Soorten rekken voor opslag van goederen in het magazijn

Iedereen kent magazijnstellingen wel. Het zijn de meest gebruikte opslagsystemen in magazijnen. Wist u dat u ook met stellingen plaats kan besparen en uw goederen efficiënt kan opslaan? Welk soort stelling is dan de beste?

Soorten rekken voor opslag van goederen in het magazijn

Elke stelling heeft zijn toepassing en zijn voordelen. We bespreken enkele opslagsystemen waarmee u uw goederen optimaal kan opslaan.

1. Traditionele stellingen

Een van de meest voorkomende soort rekken voor opslag zijn conventionele rekken zoals palletstellingen en legbordstellingen. Magazijnmedewerkers kunnen er goederen in opslaan en rechtstreeks uit de stellingen picken.

Een van de grootste problemen met deze opslagsystemen is het verlies van tijd voor de operator, wat uiteraard ten koste gaat van de productiviteit. Medewerkers moeten tussen de rekken bewegen en werken volgens het "man-to-goods" -principe. Een goede route bepaling is hier dus zeer belangrijk.

Bovendien liggen de goederen niet altijd binnen handbereik. Soms liggen ze hoog of laag in de stellingen. Dan moet de medewerker zich bukken of op een ladder klimmen om de goederen te bereiken. Dit kan resulteren in spier- en rugpijn.

2.  Compacte stellingen

Bij traditionele stellingen is er vaak veel plaatsverlies. Enerzijds wordt er veel lucht opgeslagen en anderzijds wordt er veel ruimte verloren met wandelgangen tussen de stellingen. Er bestaan verschillende systemen die het toelaten om goederen compact op te slaan in stellingen.

Een mobiele stelling is eigenlijk een traditionele stelling die op mobiele sokkels staat. Hierdoor kunnen de rijen met stellingen tegen elkaar aanschuiven. Er is slechts één gangpad nodig om uit de gewenste stelling te kunnen picken. Er kan aanzienlijk veel plaats bespaard worden door gangen te elimineren, maar dit is geen ideale oplossingen voor goederen die vaak gepickt worden vermits het een trager proces is.

Er kan ook plaats bespaard worden door opslag van lucht in de stellingen te vermijden. Zo heeft u meer picklocaties per m³ en kan u meer goederen wegzetten. Er zijn verschillende systemen die hierbij kunnen helpen. Voor pallets kan u gebruik maken van palletladen. Voor kleinere goederen kan u kiezen voor schuifladestellingen of Storeganizers. Met deze oplossingen kan de opslagcapaciteit met gemak verdubbeld worden.

3.  Dynamische en push-back stellingen

Ander magazijnstellingen zijn dynamische en push-back stellingen. Het zijn varianten van compacte stellingen, die gebruik maakt van zwaartekracht om de opslag en het pickingproces te verbeteren.

Doorrolstellingen werken volgens het FiFo principe (first in, first out). Deze stellingen zijn gebaseerd op de methode waarbij de goederen die eerst binnen komen, er ook als eerste weer uit gaan. Push-back stellingen werken volgens het LiFo principe (last in, first out). Goederen worden opgeslagen en naar achter geschoven in de stelling. De goederen die laatst in de stelling geplaatst zijn, zullen dus als eerste gepickt worden.

Net zoals de mobiele rekken kunnen deze stellingen veel plaats besparen omdat ze wandelgangen overbodig maken. Bovendien worden goederen ook compacter opgeslagen. Ze zullen door de zwaartekracht steeds tegen elkaar schuiven waardoor de vullingsgraad hoger is dan bij een klassieke stelling.

Doorrolstellingen bieden daarnaast ook nog extra efficiëntie tijdens het picking proces. Omdat de goederen naar de pickers toe rollen, moeten de pickers minder loopafstanden afleggen en kunnen ze sneller werken. Bovendien kunnen fastmovers constant bijgevuld worden aan de andere kant van de doorrolstelling zonder dat de aanvuller ooit in de weg van de picker komt te staan.

4.  Draagarmstellingen

Draagarmstellingen zijn specifieke stellingen voor langgoed. Ze zijn ideaal voor de opslag van lange goederen zoals buizen, planken, houten balken… Ze zijn vergelijkbaar met een klassieke stelling.  

Er bestaan ook uitrolbare langgoedstellingen. Met behulp van een heftboommechanisme kunnen de goederen makkelijk uit de stelling gehaald worden. Goederen kunnen veiliger gemanipuleerd worden en dicht op elkaar opgeslagen worden.

5.  (semi) automatische magazijnen 

Een van de beste alternatieven voor conventionele stellingtypen zijn semi geautomatiseerde verticale opslagsystemen.

Modellen voor geautomatiseerd magazijnbeheer, zoals een Modula lift, zijn ontworpen om enkele van de beperkingen van traditionele systemen te overwinnen. Met een plateaulift of paternosterkast kan er tot 90% plaats bespaard worden. Goederen worden namelijk in de hoogte opgeslagen.

Daarnaast kan een verticale lift ook de productiviteit verhogen. Doordat de goederen naar de picker gebracht worden, kan de picker snel en efficiënt werken. Modula liften zijn bovendien uniek omdat ze zo snel van lade wisselen dankzij hun dubbele externe afleg. Een picker aan een Modula lift kan hierdoor tot 4 keer sneller werken dan een picker in een klassiek stellingmagazijn.

 

Wilt u weten welk opslagsysteem het best is voor uw goederen? Vraag hier een gratis audit aan. Een van onze productspecialisten komt dan langs en adviseert de beste oplossing voor uw magazijn.

Haal maximaal voordeel uit uw opslagsysteem met onze op maat gemaakte software

Haal maximaal voordeel uit uw opslagsysteem met onze op maat gemaakte software

Ik wil graag

Ik wil graag