Oprichting
De firma VANAS werd opgericht in 1946 en was oorspronkelijk actief in de maritieme sector voor het uitrusten en bevoorraden van schepen met de nodige gereedschappen en verbruiksgoederen.
De firma VANAS werd opgericht in 1946 en was oorspronkelijk actief in de maritieme sector voor het uitrusten en bevoorraden van schepen met de nodige gereedschappen en verbruiksgoederen.
Vanas wordt exclusief verdeler voor Lista schuifladensystemen. Lista is een marktleider in zijn gamma met hoog kwalitatieve producten. Tot op vandaag bewijzen de oudere installaties hun kwaliteit.
Sinds 1968 werd de focus naar de industriële sector gericht en ontstonden specialisaties:
De eerste verticale opslagsystemen, gekend als verticale paternosters, worden geïntegreerd in het gamma magazijninrichting. In datzelfde jaar worden direct enkele realisaties geplaatst.
Eric Van Assche zag bij deze verticale opslagsystemen onmiddellijk de noodzaak in van begeleidende software. Bijgevolg werd één jaar na opstart met de geautomatiseerde magazijnen de eerste IT-specialist aangeworven ter ontwikkeling van de WMS software Gigasoft.Extended.
De software Gigasoft.Extended wordt gekoppeld aan het ERP systeem van de klanten. Hierdoor worden de dynamische opslagsystemen veel interessanter en worden betere resultaten gerealiseerd. Verschillende ERP-systemen volgen: SAP, Axapta, Navision, Dynamix, Api-Pro, Maximo, JD Edwards,….
De eerste verticale lift machines worden geïnstalleerd. Dit vernieuwde concept biedt meerdere voordelen t.o.v. de voorgaande verticale paternoster. De software van Vanasoft zorgt voor een optimaal gebruik van de machine.
Plaatsbesparingen tot 80% worden gerealiseerd.
Eric Van Assche merkt op dat verticale opslagsystemen ook nadelen met zich meebrengen. Het beheer van het magazijn kan niet meer visueel gebeuren, zoals dit in een traditioneel magazijn wel gebeurt.
De afdeling Vanasoft integreert digitale camera’s in de werkopeningen van de liften. De klant krijgt hierdoor een real-time visuele weergave van de inhoud van zijn liften.
Gecontroleerde distributiesystemen worden opgenomen in het aanbod van Vanas. Deze vending machines laten het toe om in een open magazijn wel een juiste gecontroleerde stock te realiseren. De eerste realisaties worden toegepast voor opslag van snijgereedschappen of persoonlijke beschermings materialen.
Verbruiksdalingen tot 50% worden gerealiseerd.
Verticale liften worden ook gebruikt in technische magazijnen. Wanneer de technici zelf hun producten willen uithalen is een gebruiksvriendelijke zoekmethode wenselijk. In samenspraak met enkele maintenance en warehouse managers wordt een specifieke software ontwikkeld: Gigasoft.Maintenance.
Deze software voldoet aan de wensen van de magazijnier, de technieker en de manager.
De vending machines worden ingezet in de eerste ziekenhuizen. Een aangepaste software zorgt ervoor dat alle regels m.b.t. distributie van medicijnen gehandhaafd worden.
Op heden zijn reeds meer dan 2.000 installaties geplaatst.
De IT-afdeling van Vanas heeft sinds 1990 steeds in belang toegenomen. Daarom wordt een divisie Vanasoft opgestart met als missie: installeren en onderhouden van klantspecifieke WMS Software die gelinkt wordt aan de bestaande ERP omgeving van de klant.
Vanas Medical sluit samenwerkingscontracten af met enkele internationale spelers, die de Vanas Medical oplossing zullen integreren. Vanas traint zijn partners en geeft support vanuit België.
Vanasoft breidt zijn softwarefunctionaliteit uit. Niet alleen de geautomatiseerde opslagsystemen worden beheerd, ook de klassieke rekken kunnen mee beheerd worden in de WMS software Gigasoft.Extended. Dankzij RF-terminals kan er papierloos gewerkt worden in het traditionele magazijn. Een optimale routingfunctie en real-time stockbeheer verhogen het rendement van de magazijnwerking.
De prestaties aan verticale liften worden verhoogd dankzij een totaalintegratie van rollenbanen aangestuurd door WMS Gigasoft.Extended. De goederen worden via rollenbanen getransporteerd naar de juiste zones. Loopafstanden en looptijden worden hiermee vermeden. Met behulp van Drop-To-Light worden fouten vermeden.
RFID technologie wordt geïntegreerd in software Gigasoft.Extended en Gigasoft.Maintenance. Dankzij een Track & Trace functionaliteit is er steeds geweten waar de gereedschappen en uitleenmaterialen zich bevinden op de werf of in uw magazijn.
o VANAS ENGINEERING BV werd opgericht om zich als specialist in “storage solutions en WMS”, volledig te richten naar diverse sectoren van de industrie (logistics, maintenance, automotive) alsook totaaloplossingen te bieden voor de medische sector (ziekenhuizen en rusthuizen). Dit alles wordt ondersteund met eigen software ontwikkeling VANASOFT.
o VANAS NV “beyond tools” is geëvolueerd naar een onmiskenbare partner in de industrie in de Benelux als toeleverancier voor zowel investerings- als verbruiksgoederen.
Vanas heeft 1.000 dynamische opslagsystemen geïnstalleerd in België. Alle installaties worden onderhouden dankzij een team van techniekers die 24/7 service verlenen.
Vanas start een samenwerking op met Modula verticale lift modules. Modula brengt de traditionele lift op een hoger niveau en laat toe om betere prestaties te realiseren bij onze klanten.
Vanasoft sluit een raamovereenkomst af met D’ieteren. De invoerder van o.a. Audi, VW, Porsche en Skoda kiest Vanasoft als leverancier voor hun WMS-software in alle garages. De software wordt specifiek aangepast en geïntegreerd in het D’Ieteren pakket genaamd Driver.
Vanas breidt zijn gamma aan semi-automatische stockagesystemen uit met “de nieuwe generatie” liften. Deze innovatie brengt hogere picksnelheden en reduceert mogelijk wachttijden. Geautomatiseerde In en Outs met rollenbanen worden mogelijk gemaakt. Integratie op miniloads is één van de opties.
Vanas Engineering is uitgegroeid tot totaalintegrator. Diverse projecten waarbij rollenbanen, uitsorteersystemen met verticale liften gecombineerd worden. Aangestuurd door de WMS Software Gigasoft.Extended.
TouchPoint Inc. het moederbedrijf van het Engelse Supply Point Inc. verwerft in april eerst Vanas Medical en in september Vanas Engineering. SupplyPoint Systems UK is het zusterbedrijf van Vanas Engineering. Zij ontwerpen en produceren de vending machines die Vanas Engineering op de markt brengt in de Benelux. De vestiging van Vanas Engineering in Melsele blijft de hoofdzetel.
Als toonaangevend bedrijf in de ontwikkeling en productie van intelligente verkoopautomaten bedient Supply Point een verscheidenheid aan industrieën, waaronder de gezondheidszorg, de automobielsector, industriële machines en ruimtevaart.
Beide ondernemingen blijven beheerd als stand-alone bedrijven. Een intensieve samenwerking tussen alle partijen wordt zo versterkt.
Dankzij totaalprojecten en het stijgende marktaandeel heeft Vanas Engineering de kaap van 100 machines orderingang overschreden!
Een nieuwe software voor de vending machines is ontwikkeld geworden. Gebruik makend van de nieuwste technologie resulteert dit in een gebruiksvriendelijke software.
Automatische herbevoorrading, rapporteringen, zoekmethodieken en een snelle manier voor uitgiftes zorgen dat de besparingen met deze machines gemaximaliseerd worden.
In combinatie met de vending machines van het zusterbedrijf Supply Point wordt nu een compleet gamma uitgifteautomaten aangeboden.
01/04/2019
Vanas Engineering en moederbedrijf TouchPoint Inc hebben Pacoma Systems overgenomen, een Nederlandse integrator van interne transportsystemen en versterken zo het aanbod aan intralogistieke oplossingen.
Pacoma Systems is gespecialiseerd in het ontwerpen en integreren van material handling systemen zoals sorteereenheden, automatische opslagsystemen en gemotoriseerde rollenbanen voor dozen, kratten en palletten. De overname brengt een extra logistieke oplossing voor de Belgische markt en biedt Vanas de mogelijkheid om zijn vier bestaande business units – automatische magazijninrichting, klassieke opslagsystemen, industrial vending en WMS software – te introduceren in de Nederlandse markt.
01/10/2019
Pacoma en Vanas omarmen de overname en kijken uit naar groei in beide landen, België en Nederland. Om dit te vieren lanceren ze ook een nieuw logo.
Via sociale media vroeg Vanas het publiek naar hun mening en stelde 3 logo's voor. Het nieuwe logo is vervolgens officieel gepresenteerd tijdens de beurs Transport & Logistics in Antwerpen. Op de beurs kon het publiek voor het eerst de totaaloplossingen zien die Vanas nu toepast dankzij de overname van Pacoma Systems. Het ging om een combinatie van de bestaande business units van Vanas, bestaande uit dynamische systemen, statische systemen, vending systemen en WMS software met de material handling systemen van Pacoma.
In 2021 onderging Vanas een transformatie van productverkoper naar adviserende partner, door het combineren van single solutions met eigen software en onderhoudsteam, waardoor het een totaaloplossing biedt in systeemintegratie. Deze benadering, gekenmerkt door uitgebreide kennis en expertise, bevestigt Vanas's rol als essentiële kracht in de sector.
Als premier partner van OPEX in de Benelux, heeft Vanas Engineering de lat hoger gelegd voor high-end eCommerce warehouses. Deze samenwerking maakt het mogelijk om de opslagcapaciteit te vervijfvoudigen en een veelvoud aan orders binnen dezelfde ruimte te verwerken. Met de Perfect Pick en Sure Sort systemen, gericht op efficiënte picking en sortering van kleine goederen, versterkt Vanas zijn positie als marktleider. De eerste OPEX-installatie werd met trots in Antwerpen onthuld.
Als trotse partner van Fabriek Logistiek, ondersteunt Vanas Engineering het LOGIVILLE-project, een initiatief van de Vlaamse overheid gericht op innovatie in logistieke processen.
De 'Vertical Lift Module' (VLM) van Vanas, in samenwerking met Modula, heeft een mijlpaal bereikt met de plaatsing van meer dan 1600 units in de Benelux. Deze systemen maximaliseren de magazijnhoogte en brengen goederen efficiënt naar de operator, wat wijst op hun ongeëvenaarde kwaliteit en duurzaamheid. Modula, wereldleider in de productie van VLM’s, samen met Vanas, bewijst de betrouwbaarheid en populariteit van deze systemen, die nog decennialang zullen voortduren.
In 2023 breidde Vanas haar expertise uit door leverancier te worden van Agilon, een revolutionair automatisch opslag- en pickingsysteem, ontworpen om de efficiëntie in onderhoud, productie, distributie en magazijnbeheer te maximaliseren. Agilon onderscheidt zich met directe opslagmogelijkheden, geïntegreerde weegschalen en camera’s, en biedt een flexibel aanpasbare opbouw om precies aan klantbehoeften te voldoen. Geïntroduceerd in de Benelux door Vanas, in samenwerking met het Finse Konecranes, staat Agilon garant voor een significante verbetering in picking-efficiëntie, ruimtebesparing en logistieke optimalisatie.
Het Franse Scallog, gespecialiseerd in logistieke robotica, werd in 2023 de nieuwste partner van Vanas. Deze samenwerking heeft als doel het ‘Goods to Person’-aanbod in de Benelux te versnellen, een essentiële regio gezien haar rol als logistiek en distributiecentrum voor Europa. Scallog’s geavanceerde ‘Goods to Person’-oplossingen omvatten mobiele rekken, hoogstaande robots, en uitgebreide pick- en aanvulstations, alle makkelijk te integreren en schaalbaar, waardoor een perfecte aanvulling voor het Vanas-aanbod ontstaat.
Vanas introduceert de Vertical Picker, een geavanceerd ‘Goods-to-man’ orderpicksysteem dat met behulp van een AMR-robot bakken kan ophalen, afleveren, en retourneren bij een orderpickstation. Dit systeem, in combinatie met transport- en verpakkingsoplossingen, markeert Vanas als een vooruitstrevende speler in magazijnautomatisering, ondanks dat de officiële productlancering nog moet plaatsvinden.
Vanas Engineering kondigt met trots aan dat het op 5 juni 2024 is overgenomen door Modula S.p.A., een Italiaanse wereldleider in geautomatiseerde intralogistieke oplossingen. Deze overname versterkt de groeipotentie van beide bedrijven en verzekert de voortzetting van hun gezamenlijke succes. Vanas blijft opereren als totaalintegrator van magazijnsystemen en integreert onder andere Modula-liften, AMR-systemen, shuttles en flow-racks. Hun oplossingen worden verder ondersteund door eigen rollenbaansystemen en VANASOFT WMS.